WILDARIUM'a HOŞ GELDİNİZ!

Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı egzotik canlı ve botanik alan tasarım mimarı olan wildarium'a hoş geldiniz. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

zgn

Cüce Puffer - Acı Su Balon Balığı (Green Spotted Puffer) // Tetraodon nigroviridis

dffa31346864907486124eda1131fb07.jpg

  • Bugün yavru olarak aldığım üç adet green spotted puffer'larıma iyi bakabilmek ve haklarında daha fazla bilgi edinebilmek amacıyla geniş bir araştırmaya giriştim ve sentezlerle aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşabileceğim kıvama getirdim, buyrun ;
  • Henüz akvaryuma yerleştireli bir kaç saat olmasına rağmen bir kaç deneyimimi ileteyim :
  • - Öncelikle oldukça akıllı ve insan iletişimi ve feed backleri çok hızlı veren iletişim kurulabilecek bir balık (en az kırmızı yanaklı su kaplumbağası kadar) 
  • - Çok kuvvetli çeneleri var, avuç içi kadar deniz tarağı kabuğunu katır kutur ısırabiliyorlar, 
  • - Deneme amaçlı verdiğim un kurdu kolonimden bir adet un kurdunu saniyeler içinde yok ettiler, ve ardından şansımı zorlamak amacıyla morio kurdu kolonimden iri bir bireyi suya bıraktığımda onu da aynı şekilde bir dakikaya yakın sürede ortadan kaldırdılar, çok iştahlı ve oldukça agresif bir tür, 
  • - şişmelerini izlemek keyifli ancak bildiğim kadarıyla ölümcül olabilir dikkatli olmalı,
  • - Kan kurdu ve salyangoz bayıldıkları besinlerdir.
  • IMG_1706.JPGGreen-Spotted-Puffer-Tetraodon-nigroviridis...jpg
  • Latince Adı: Tetraodon nigroviridis
  • Coğrafik Kökeni: Asya. Srilanka'dan Endonezya'ya kadar uzanır.
  • Beslenme Biçimi: Etçil
  • Davranış Biçimi: Agresif
  • Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
  • Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
  • Üreme: Üretilmesi zordur. Acısuda kum veya taşın üstüne yumurta dökerler, yumurtaları erkek korur. Yavrular 5-6 gün içinde yumurtadan çıkarlar.
  • Sıcaklık: 24°C - 28°C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: 17 cm.
  • En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre
  • Su Sertliği: 9 - 19 °dH 
  • pH: 7.0 - 8.2
  • Zorluk Seviyesi: 3
  • Tuzluluk: 1.005 - 1.015
  • Genel Yorum: Acı su balıklarıdır. Her 10 litre su için 15gr tuz atılması uygundur. Salyangoz gibi kabukluları çok severler, kabuklarını sağlam çene ve diş yapılarıyla kırarak yerler. Size alıştığında akvaryumun yanına geldiğinizde bir çift gözün üzerinizde olduğunu hissedersiniz, 2 gözü birbirinden bağımsız olarak hareket eder. Çok meraklılardır. Bu balıklar su dışına çıkarılmamaya özen gösterilmelidir. Hava yutmaları onlar için ölümcül olabilir. Bu yüzden akvaryumcudan alınırken suyu terkettirmeden su içinde yakalanıp poşetlenmelidir. Tek bakılması uygundur. Sert bir balıktır, ilk zamanlar akvaryumdaki diğer balıklara bir şey yapmasa bile bir gün geldiğinizde balıklardan bir kaçını ölü bulabilirsiniz.Cüce pufferlar Hindistan kökenlidir. Doğada hafif asidik ya da hafif alkali sularda bulunur. Pulsuz bir balık türü olduğu için ilaç tedavilerinde dikkatli olunmalıdır. Pufferları 1 erkeğe 2 dişi oranıyla beslemek uygun olacaktır çünkü erkekler arasındaki saldırganlık kavga ve ölümle sonuçlanabilir. 

    Su Değerleri
    Cüce puffer bir tatlı su pufferı olduğundan, acı sularda yaşayan kuzenleri gibi yüksek bir pH gerektirmez. Suyu en az 7.0 pH’da tutuyorum ve haftada %30 su değişimi yapıyorum. Tropikal bir balık olduğundan su sıcaklığı 24⁰C-27⁰C arasında olmalıdır. Kendiminkini beyaz benek tehlikesi yüzünden 27⁰C’de tutuyorum. Cüce pufferlar geniş bir su ve sıcaklık aralığında rahatlıkla yaşayabilir ama beyaz beneği önlemek için suyu biraz alkalik ve ılık tutmakta fayda vardır. 

    Tank Boyutu
    Akvaryum boyutu kişiye bağlıdır ama yaklaşık 40 lt. bir akvaryum cüce puffer için uygundur. Cüce puffer 2.5 cm’e kadar büyür ama onu hafife almayın! Daha büyük bir balığın yüzgeçlerini rahatlıkla parçalayabilir bu yüzden türe özgü bir akvaryum en iyisidir ama yine de otocinclus gibi diğer bazı balıklarla beslemeyi deneyebilirsiniz. Cüce puffer için yoğun şekilde bitkilendirilmiş bir akvaryum gereklidir. Çok akıllı bir balık olduğu için çevresini keşfetmeye ve diğer cücelerin saldırısına karşı arkasına gizlenmek için bitkilere ihtiyaç duyar. Akvaryumu Hygophila polysperma, Java fern ve Java moss gibi bitkilerle bitkilendirmek cüce puffer’ın yeni evinde kendini güvende hissetmesini sağlar. Pufferların uykuya çekildiğinde moss’un ve Hygrophila polysperma’nın üzerinde dinlendiğini farkettim yani bitkiler güvenlik ve dinlenme alanı sağlamaya yaramaktadır. 

    Tank Arkadaşları
    Cüce pufferlarımı birkaç otocinclus ve bir Chinese hillstream loach (kelebek vatoz) ile besledim. Cüce pufferlar ailelerindeki diğer türler kadar kavgacı değildir, otocinclus ve loach’ları önemsemezler. Ancak pufferlar hastalıklardan kaçınmak için daha yüksek sıcaklıklarda bakılırken kelebek vatozların soğuk, bol akıntılı ve iyi havalandırılan tankları tercih etmesi sebebiyle; cüce pufferların kelebek vatozlarla beslenmesi tavsiye edilmez. Buna rağmen birlikte bakıldıklarında iki tür arasındaki uyuşmazlıktan kaynaklanan bir saldırganlık görmedim. Tankı incelemekten hoşlanırlar ve sizin onları beslemenizi beklermiş gibi görünürler. Neon tetralar ile uzun yüzgeçli aktif balıkları pufferlarla birarada beslemeyin çünkü pufferlar bunlara saldırır. Gece süresince bir zebra danionun yüzgeçlerini parçalayabilir ve tank arkadaşlarına dişleriyle daha fazla zarar verebilir.  

    Beslenmesi
    Kankurdu (bloodworm) yemeye bayılırlar. Kendiminkini kankurdu ve diğer tankımı istila eden salyangozlardan oluşan dengeli bir diyetle besliyorum. Eğer tankınız salyangoz istilasına uğradıysa, düzenli bir salyangoz miktarına sahip olursunuz. Salyangoz kabukları pufferların dişlerini aşındırmaya yardımcı olur. Eğer düzenli bir salyangoz diyeti sağlanmasına dikkat edilmezse, dişlerinin aşırı büyümesi yüzünden yem yiyemeyeceklerdir. Onları beslediğinizde çok heyecanlanır ve sanki yiyecek için yalvarıyormuş gibi bir görünüme bürünürler. Aşırı yemlemekten veya aç bırakmaktan kaçınmak için günlük olarak verilecek besin miktarını ölçmek akıllıca olacaktır. Suyu kirleterek beslenirler bu yüzden ağızlarına az miktarlarda kankurdu püskürtmek için bir damlalık kullanıyorum. Bazen damlalığa saldırıyor ve kankurtlarını bir pipetten çekercesine emiyorlar! 

    Cinsiyet Ayrımı
    Cüce puffer’ın cinsiyet ayrımı nispeten kolaydır çünkü ne zaman diğer erkeklere saldırganlık gösterse ya da dişilere kur yapsa karnında yatay bir siyah çizgi belirir. Bir diğer işaret de beneklerinin düzenidir. Erkeklerin genellikle çok sayıda beneği ve üstüste geçmiş renk varyasyonu yoktur. Ayrıca erkeklerin gözlerinin arkasında kırışıklık ve çizgiler mevcutken, dişilerin kırışıklıkları yoktur. Bu cinsiyet ayrımı yöntemleri yetişkin pufferların cinsiyetini belirlemede kullanılabilir. Ancak genç bireylerde bir ölçüye kadar benek yönteminden yararlanılsa da, diğer işaretleri ayırdetmek zordur. 

    Çeşitli Bilgiler – Özet
    1. Yoğun bitkili bir tankta rahat edecektir. 2. Bir cüce puffer başına 8-10 lt. su hesaplanmalıdır. 3. Tankta dişi sayısı erkeklerden fazla tutulmalıdır. 4. Geçinebildiği tank arkadaşları otocinclus ve diğer aktif olmayan alg yiyicileridir. 5. Sadece canlı yem verilmelidir, nadiren pul yem ve benzerlerini kabul ederler. 6. Kabızlığa sebep olabileceğinden aşırı yemleme yapılmamalıdır. 

    Söylenenlerin aksine cüce pufferlar, korktuklarında ya da yenilecekleri sırada şişerler. Cüce pufferların akvaryum ortamında çiftleşmesi mümkündür. Üretim amacındaki hobicinin bir çifti içinde java moss olan yoğun şekilde bitkilendirilmiş bir tankta beslemesi izlenecek en iyi yoldur.

Not: Tuzu su akvaryum deneyimi olan arkadaşlar ve/veya cüce puffer konusunda tecrübesi olan arkadaşlar bir bakarsa sevinirim, bazı kaynaklarda acı su bazı kaynaklarda tuzlu suda ve bazı kaynaklarda direk tatlı su tankında bakıldığı ve bazı kaynaklarda ise belli bir erginlik kıvamına gelince acı veya tuzlu suya alınması gerektiği söyleniyor bu konuda net ve aklımdaki tereddütleri yok edecek net bir bilgi bulabilmiş değilim, bu tecrübeyi balıklarımın canıyla edinmek istemiyorum lütfen bilgi sahibi olanlar bir el atsın. Ben de edindiğim deneyimleri buradan paylaşmaya devam edeceğim.

*bilgiler tarafımca çevirisi yapılarak ve çeşitli kaynaklardan sentezlenerek oluşturulmuştur. İzinsiz kullanımı, kopyalanması ve yayınlanması yasaktır.

Green-Spotted-Puffer-Tetraodon-nigroviridis-1...jpg

Unknown.jpeg

gsp2.jpg

blue80s ve Wildarium bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

@zgn Resif akvaryumum olduğu dönemlerde beslemiştim uzun süre yaşattımda sonra tankı kapatınca yeni sahibine gitmişti. Ama bu acı su balığı olarak lanse etmişsiniz bazı türler tuzlu + tatlı suda yaşayabiliyor o grupplardan mı ?  Ayrıca hocam sen nerelerdesin ya özlettin yeni açtığın faydalı konuları bize :D

Wildarium ve zgn bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Güzel paylaşım olmuş evet hakikaten hasret oldu uzun zamandır göremedim sizi ve konularınızı :) 

Devamını en kısa zamanda bekliyoruz. :)

Keyifli forumlar.

zgn bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Selamlar blues80s pufferların çok çok fazla türü var ve kimisi görünüş itibarıyla neredeyse bir birinin aynısı, bu benim yukarıda paylaştıklarım ve akvaryumumda mevcut olan takım acı su olarak geçiyor ancak tuzlu suda da varlıklarını sürdürebiliyor lakin benim de puffer konusunda ilk tecrübem bu sebeple öznel bir açıklama yapma şansım yok malesef ama şunu diyebilirim ki kan kurdu, morio kurdu ve unkurdu (unkurdu böceği ve larvası olarak her ikisini  ) ile besleniyorlar ve keyifleri son derece yerinde akvaryum olarak şimdilik küçük bir tanktalar ve dekor kır malesef çünkü ortaboyda tropikaller ve omurgasızlar var şimdilik diğer tüm tanklar sürüngen ve böcekler ile dolu en kısa sürede görsel paylaşacağım..

Wildarium ve blue80s bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Teşekkür ederim, evet işlerim şükürler olsun ki yoğunlaşmaya başladı ve ancak bakım ve yemleme gibi konulara odaklanabilecek zamanım kalıyor bu aralar, hatta dubia kolonim bile suyunu çekiyor iki üç ergin birey kaldı kolonide bir dolu yavru var sadece, bu durum da bir miktar olsun gösteriyor halimi kanımca :)

blue80s ve Wildarium bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Selamlar, 

Yeni bir akvaryum ya da yarı palidaryum kurma niyetindeyim şu sıralar.. yaklaşık 500 litre kadar olacak sistem hali hazırda sumplu ancak dış filtrasyona mı çevirsem sumplu mu kullansam kararsızlık içerisindeyim, ayrıca karasal kısma biraz enteresan bir şey deneyeceğim sanırım nasıl olacak n'olacak bilemiyorum, karasal kısımda bir kaç semende ve/veya  kertenkele koymak niyetindeyim ama dediğim gibi bir hayli kararsızlık içerisindeyim, 

ölçülerim 127cm x 54cm x67cm(h) cam kalınlığı 10mm dipten çift sump delikli özel yapım bir tank.. 

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.


Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.


Giriş Yap