WILDARIUM'a HOŞ GELDİNİZ!

Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı egzotik canlı ve botanik alan tasarım mimarı olan wildarium'a hoş geldiniz. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

forester

Paludaryum Bitkileri Vol.2 Bromeliadlar

 2243-Ananas.jpg

 

Bromeliaceae familyası Türkçeleştirdiğimizde Ananasgiller olarak karşımıza çıkıyorlar…

 

Marketlerde satılan ananasların yaprak kısımlarına dikkat ederseniz aynı bromeiladlar gibidir. Hatta bunları alıp yapraklarını kesip köklendirebilirsiniz. Bedavadan bir bromeliadınız olur.

 

Aslen Güney Amerika ve Tropiklerde yayılmış bir çok türü vardır.

 

Paludaryumların en gösterişli bitkileri diyebiliriz. Yüksek nem isteği, dayanıklı uzun ömürlü yaprakları, renk ve çiçekleriyle paludaryumların yıldızlarıdırlar.

 maxresdefault.jpg

 

Özellikle dart frog kurbağa yetiştirenler bu bitkinin ortasındaki su birikintisinde üremesi sebebiyle çok rağbet etmekteler.

 

 untitled.png

 

İki ana grubu var diyebiliriz

 

Birincisi TERRESTRIAL yaşamak için toprağa ihtiyaç duyan türleri, aşağıda listelediklerim ve bunlara benzer türleri ülkemizde sıklıkla bulunabilmekte. Neme oldukça dayanıklı ve seven, küçük saksılarda az miktarda toprakla yaşayabilmesi, gölgeye dayanıklı olmaları sebebiyle  Paludaryumlara kolayca uyum sağlarlar. Ortalarında bulunan koninin içinde su olmasından hoşlanırlar. Üretimi çiçeklenme sonrası yandan sürgünler verir, bunları belli bir boya geldikten sonra ayırıp bitkinizi çoğaltabilirsiniz.

Guzmania minör, Guzmania lingulata, Vriesea türleri, Aechmea fasciata ve Tillandsia cynea Ülkemizde  sıklıkla bulunan türleri, ancak özellikle Vriesea türleri olmak üzere ticari satışı yapılan terrestrial bromeliadlar boyut olarak çok büyükler, küçük boyutlu paludaryumlar da güzel durmuyorlar. Zaman zaman guzmania’nın küçük varyeteleri gelmekte ben onları kullanıyorum. Ya da yandan yavru vermiş bir tane alıp, yavruyu ayırıp paludaryuma ekliyebilirsiniz.

 

 Image162.jpg

 

EPIPHYTIC topraksızda yaşayabilen türler ise ne yazık ki nadiren bulunabiliyor. Özellikle Neoregelia türü yabancı kurulumlarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Toprağa ihtiyaç duymadığından özellikle dallara bir miktar spagnum yosunuyla tutturularak kullanılıyor. Boyut ve renk olarak çok çeşitliler. Minyatür türleri sıklıkla kullanılıyor.

 

IMG_8775.jpg

 

Bunlara ulaşmak zor ama ülkemizde hava bitkisi olarak geçen, epifit Tillandsia türlerine sıklıkla rastlanıyor. Bunlarda toprağa ihtiyaç duymuyorlar. Bir kökleri yok. Ancak kişisel tecrübelerime göre yüksek nemi sevmiyorlar. Sulama sonrası yüksek havalandırma gereksinimleri var. Kapalı ortamlarda bakımları biraz özen istiyor. kendi paludaryumuma eklediğim iki tanesini tatil dolayısıyla çürüttüm.

 

Air-Plant-Large-Kit.jpg

 

Küçük boyutlu Neoregelia türlerine ulaşmak önümüzdeki süreçte hedeflerimden….

2nrmtfl.jpg

blue80s, zgn ve Wildarium bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Sayın @forester çok güzel paylaşım'da bulunmuşsunuz teşekkürler. Tüm terraryum kurulumcularının hobi sahiplerinin özellikle amfibi türlerine sahip kişilerin en aradığı türler arasında brromeliad'lar. :) Ülkemiz'de bir elin beş parmağını geçmeyecek kişide var biz dahi hollanda dan özel siparişle ara ara getirtiyoruz bu her yüzeyde yaşayabilen dal, üst zemin gibi alanlar'dan kastımız kök bitkilerin üretimini yapabilir çoğaltırsanız kapınızı çalan çok kişi olacaktır hatta durumu profesyonelce yaparsanız biz bile kapınızı çalacak gruplardan birisi olabiliriz. :)

Alıntı

Küçük boyutlu Neoregelia türlerine ulaşmak önümüzdeki süreçte hedeflerimden….

Bu söyleminizi dikkate alıyoruz ve hobi'de size başarılar diliyoruz. Bu ve benzeri paylaşımları mutlaka beklemekteyiz.

Keyifli forumlar. :)

zgn ve forester bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Teşekkür ederim... Genel olarak bakıldığında terrestrial  bromeliadlar yaşatması ve üretmesi kolay türler aslında, uygun şartları sağladığınızda hızla çoğalabiliyorlar. bu sebeble de sıklıkla bulunuyorlar. epifit olanların üretimi için uygun ortamlar sağlamak gerekiyor. ve muhtemeldir ki iklim kontrollü ortamlar gerekecektir,şu anda bunun için uygun şartlara sahip değilim, ama ileride neden olmasın ?..   öncelik edinip huyunu suyunu çözmekte... 

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

@forester hocam süper başlık olmuş bende istanbulu altına üstüne getirdim ama bulamadım kafayı yiyeceğim bu bitkilerde ve resmen teraryumun assolistlerinden bu bunsuz bir dart frog yaşam alanı düşünemiyorum mesela. Vallahi temin nereden edersek bilgi verebilir misiniz ? yada siz üretirseniz bende istiyorum kesinlikle :D 

forester bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.


Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.


Giriş Yap