WILDARIUM'a HOŞ GELDİNİZ!

Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı egzotik canlı ve botanik alan tasarım mimarı olan wildarium'a hoş geldiniz. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

Beğenilenler


Popular Content

Showing most liked content on 13-04-2017 tüm alanlarda

  1. Latince adı: Zoophobus morio İngilizce adı: Morio worms Türkçe adı: Morio kurdu Morio Kurdu (İngilizce: Morio worms, Latince: Zoophobus morio) Orta Amerika ve Güney Amerika bölgelerinde yaşayan yaşamı boyunca yumurta,larva,pupa,böcek olmak üzere toplam 4 yaşam evresi geçiren bir eklem bacaklı canlı yem türüdür. Morio kurdunun larva formları besin değerleri açısından zengin olduğu için birçok hayvana yem olarak verilir.Sürüngenler,örümcekler, balık ve kuş türleri morio kurdunu severek tüketirler.Besin değeri larva halindeyken daha çok olması ve yumuşak olması canlı yem olarak kullanılmasındaki en önemli sebeptir.Larva boyutları 7 cm kadar olabilen bu canlılar saldırgan ve oldukça oburdur.Havuç,elma,kabak,patates gibi sebze ve meyvelerle beslenen ayrıca yataklığını tüketen morio kurtları besin ve su ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.Yaşam alanları genellikle tahıllardan oluşan yataklıklardır.İdeal yaşam alanı sıcaklığı 25-30 derece, ideal nem oranı %60 olmalıdır.Saldırgan oldukları için koloni içerisinde pupa evresine giren canlı koloniye yem olur.Çünkü pupa evresinde fiziksel aktiviteleri azalır ve tehlike anında kaçamazlar.Bu yüzden grub halindeyken pupaya korkularından dönüşmezler.Morio kurdu için en büyük tehdit yamyamlık,kuş saldırıları,mite ve küflenme sorunlarıdır. Morio kurdunun her gün aynı canlıya yem olarak verilmesi yağlanmayı artıracağı için doğru değildir.Beslediğiniz hayvana göre haftada 3-4 kez larva olarak verilmesi daha sağlıklı olacaktır.Ayrıca böcek evresindeyken verilen canlı yemler büyük oldukları için canlıların ağız ve boğazlarına zarar verecektir. Büyük sürüngenler,tarantulalar ve amfibiler tarafından en çok tercih edilen yemlerden biridir. Üretimi kolay olmasa da bakımı ve saklanması kolaydır. Yetişkin bir larva(kurt) 4-5cm arası büyüklüğe ulaşır. Hem yüksek protein hem de yüksek yağ ihtiva eder. Bu nedenle sürekli yem olması zararlıdır, yem olduğu canlıda yağlanma problemi ortaya çıkar. Kış uykusuna yatırılan canlıların yağ depolamasında ise bu dezavantaj avantaja dönüşür. ÜRETİM: Orta boy bir saklama kabında, un kurdu bakar gibi; kepek, mısır unu,talaş vs.. karıştırılarak yataklık oluşturulur. Yataklığa zaman zaman ekleme yapılmalıdır, un kurdundan farklı olarak yataklığı daha kısa zamanda tüketirler. Havuç,elma,patates sevdiği yiyecekler arasındadır. Mite vs. oluşumunu engellemek için verilen meyveler en fazla bir gün sonra çıkarılmalıdır. Yine mite oluşumuna önlem olarak bakıldıkları kabın ağzı açık bırakılabilir eğer yeteri kadar yüksekse. Tırmanamazlar. Su ihtiyaçları karşılanmalıdır, yoksa sıvı ihtiyacı için birbirlerini yemeye başlarlar. Üretimi bir hayli meşakatlidir. Çok saldırgan oldukları için, grup halindeyken korkudan pupa hale geçemezler, pupaya dönüşür dönüşmez yenileceklerini bilirler. Bunun için üretim hedefleniyorsa aşağıdaki fotoğaftaki gibi kurtları tek tek ayırmak gerekir. Ancak o zaman pupaya ardından böcek hale dönüşürler. Böcekler farklı bir saklama kabında yumurta viyolleriyle beraber üretime alınır ve uzunca bir süre yavrular için beklenir. Hem pupa hem de böcek halleri için 26-32 derece arası sıcaklıkta üretim artar. Avantajları: -Büyük sürüngenleri doyurmada büyük kolaylıktır. -Amfibilerin ihtiaçlarını karşılamakta üstündür.(Pacman, bull frog .. gibi) -Bakımları kolaydır. -Canlılar severek tüketir. Dezavantajları: -Saldırganlardı; zor ölürler, canlıya yem olma anında veya canlının türüne göre yutulma esnasında canlıya zarar verebilirler. Bunun için ölü yem kabul eden canlılarda morionun kafasını ezmek bir yöntem olabilir. -Çok fazla yağ içerirler. Bukalemun gibi canlılarda fazla yağlanma yapar ve zararlıdır. -Ana besin oluşturamazlar.
    2 likes
  2. Blaptica dubia, the Dubia roach, Orange-spotted Cockroach, Guyana Spotted Cockroach, Argentinian Wood Cockroach Olarak anılırlar: DİŞİ BİREY ERKEK BİREY Fransız Guyanası dahil olmak üzere orta ve güney Amerika’da dağılım gösterirler. Yetişkinleri 4-5 cm arasında , yavrular ise 0,5 cm civarında olurlar. Cinsiyet ayrımı erginlerde çok kolaydır. Orta boylu hamaböceği grubundadırlar, ortalama 4-4,5 cm kadar büyürler (1,6-1,8 inç). Cinsiyetleri vücut karakteristiklerinden ayırdedilir (dimorfik cinsiyet). Yetişkin erkek bireyler tüm vücutlarını kaplayan büyük kanatlara sahiptirler, dişilerde sadece kanat başlangıçları görülebilir. Yetişkin bireyler genellikle kahverengi veya siyah olur, bazı gruplarda daha koyuluk ya da açıklık görürlebilir, bazen de turuncu nokta lekeler gözlemlenebilir, bu farklılıklar koloniden koloniye çevresel etmenler kadar beslenme şekilleri ve ışık oranına göre de değişebilir. Dubia'lar yavrularını canlı doğururlar, şöyle ki ; dişi dubia yumurta kesesini oluşturur dışarı çıkarır hava teması sağlar sertleştirir ardından içine geri çeker ve yumurtaların inkubatörde ihtiyaç duyacağı şartları bedeninde oluşturarak yumurta kaybını hem çevresel etmenler tarafından hem de avcılar açısından engellemiş ve üremelerini kolaylaştırmış olur. Dişi birey optimum koşullarda ayda ortalama 20-40 kadar yavru meydana getirir. Çok nadiren uçtukları görülür. Hamamböceği türlerinin çoğunun erkeklerinde kanatlar gözlemlenir, ve bu kanatların uçuş için harcayacağı enerjiyi karşılayabilecek potansiyelleri vardır. Bir laborqatuar testinde 2,5m yükseklikten bırakılan yetişkin erkek Dubia bireyi kanatlarını açarak düşüşünün açısını ve hızını ayarlayarak istediği yere rahat ve yumuşak bir iniş gerçekleştirmiştir. Lakin aktif güç kullanarak uçtukları gözlemlenememiştir. Dişilerin sahip olduğu kanatçıklar ve bu kanatçıkların uçuş kontrolü ve aktif güç kullanılan uçuşlar için gerekli kaslara sahip olmayışı yapılan testlerde uçma refleksi göstermemelerini sağlamıştır. Bu türün bireyleri ayak uçlarındaki güçlü tutamaçlarının arasından arolium denen yapışkan bir madde salgılayarak düz, kaygan ve her türlü yüzeye tırmanabilirler. Bu sebeple beslendikleri ortamın ağzı mutlaka kapatılmalıdır, kapak açılıp yuva içinde işlem yapılacağı zaman kaçma ve etrafa dağılma ihtimalinin engellenmesi için kabın ağzına iç taraftan 4 kenara da belirli bir genişlikte boydan boya saf vazelin sürülmesi kişisel tavsiyem ve durumu en kolaylaştıracak maliyeti düşük çözümdür. Bu türün yaşamını devam ettirmesi ve üremesi için gerekli optimum sıcaklık 24°C-35°C aralığıdır (75°F-95°F). B. Dubia'lar 20°C'nin (68°F) altında kesinlikle nefes alamayarak öleceklerdir. Dubia'lar düşük ve yetersiz nem değerlerinde kabuk değiştirme işlemini başarılı ve tam anlamıyla sonluçlandıramayacaktırlar. Dubia'lar diğer çoğu türe göre çok daha düşük nem oranlarını tolere edebilirler. Esaret altında nem oranlarıdan çok nem alabilecekleri yemleri sağlamak önemlidir. Portakal favori yiyecekleridir. Esaret altında yuvalandırıldıkları barınakları sürekli temiz ve kuru tutulmalıdır aksi takdire bakteri, çeşitli funglar ve mite oluşumuna ve küf oluşumuna sebep vererek koloninizin sağlığını tehlikeye atacaktır. Dubia'lar hepçildir. Daha çok meyve (yarı tatlı meyve-sebzeler) ile hayvansal gıda ve atıkları tüketebilirler. En favori yiyecekleri arasında Portakal ve Kedi-Köpek Mamaları oldğunu söyleyebilirim. Bunlar dışında havuç, mango, papaya, elma, avacado, muz, kiraz, vişne, çilek gibi meyveler, mısır(taze), domates (yalnız bazı bireyler domatese hiç ilgi göstermezken bazıları üstünden inmeyebiliyor), Marul (iceberg ya da diğer türler değil kesinlikle), armut, diğer balık yemleri, bearded dragon-crested gecko yemleri de kullanılabilir ancak maliyet açısından özellikle Dubia'lar için alınıp kullanılması kanımca mantıklı değildir; bunun yanında ekmek, şekersiz(!) kahvaltı gevrekleri, yumuşatılmış makarna da kullanılabilir. Patates gibi ürünleri sadece nem ihtiyaçlarını kullanmakta kullanacaktırlar. ÖNEMLİ : AŞIRI PROTEİN AĞIRLIK BESLENME KOLONİDE GUT (GOUT) HASTALIĞINA SEBEP OLUP BU HASTA BİREYLERİ YİYEN SÜRÜNGEN VE DİĞER CANLILARIN DA ÖLÜMÜNE SEBEP OLABİLİR! Çiftleşme erkek bireyin dişi bireye bir sperm kesesi aktarması ile olur ve dişi ortamda erkek olmasa dahi (belli bir zaman elbette) kendi kendine yumurtlamaya devam edebilmesini sağlar. *alamystockphoto'dan alınmış görseldir. Daha önce bahsettiğim gibi dişi bu işlemden sonra bir yumurta kesesi oluşturur, içinde döllenmiş yumurtalar mevcuttur, ancak inkubatördeki şartları sağlamak ve avcılardan korumak amacıyla bu keseyi dışarı çıkardıktan hemen sonra içeri geri çeker. Üretimdeki en büyük avantajları da budur. Kuluçka yaklaşık bir ay - 28 gün kadar sürer. 20 ila 40 kadar yavru dişinin içinde yumurtalarından çıkar, 2mm boyutundaki bu yavrular dişi içinde ayrı keselerde bir süre barınırlar. Yeni doğanlar yaklaşık 4-6 ay* arasında yetişkinliğe erişirler ( *.: sıcaklık, nem ve sağlanan yem miktarına bağlı olarak değişir.) Yeni doğanlar yetişkinliğe erişene kadar ortalama 7 kez başkalaşım-kabuk değiştirme geçririrler. Ve her kabuk değiştirme sürecinde yaklaşık 4'te 1 oranında büyürler. Yetişkinler 1-2 yıl* yaşarlar. (*.: ortam şartlarına ve besin öğlerine, sıcaklık, stres, koloni hastalıkları ve benzeri durumlara göre değişiklik gösterir. Bakılacakları ortamın, kapağı delikli opak plastik bir plastik kaptan olması en iyisidir.Kabın çok derin olması gerekmez.Koloninizin miktarına göre kabınızı ayarlamanız gerekmektedir. Taban malzemesi olarak toprak yada gazete kağıdı gibi malzemeler kullanabileceğiniz gibi kullanmayıp tabanı boşta bırakabilirsiniz.Boş bırakınca temizliği daha kolay olacaktır.Ayrıca taban malzemesi kullanıldığı zaman temizliği zor olduğu kadar , küçük boylarından dolayı yavruları toplamakta zor olacaktır.Bu yüzden en iyisi taban malzemesi kullanmamaktır. Karanlığı ve saklanmayı sevdikleri için kabın içine saklanma yerleri oluşturulmalıdır.En yaygın ve kullanışlısı yumurta viyolleri kullanmaktır. Saklanmak, doğurmak ve kabuk değiştirmek için bu yumurta kartonlarına ihtiyaç duyarlar. Ortamın ısısı 25 ile 35 derece arası olmalıdır.Üretim için yüksek ısılar her zaman daha elverişlidir.Fakat her zaman serin bir bölüm , ortamda oluşturulmalıdır.Fazla neme ihtiyaçları yoktur.Hafif oranda nem bu tür için yeterlidir.Sıvı ihtiyaçları için ortama koyacağınız yiyecekler ortamın nemini ayarlayacaktır. !! ÖNEMLİ : Kişisel Tüm Çeviri, Deneyim, Araştırma, Fikirler TARAFIMA AİTTİR VE KESİNLİKLE KOPYALANAMAZ BAŞKA BİR YERDE KULLANILAMAZ! *AlamyStockPhoto'ya sağladığı görsel katkısından ötürü teşekkür ederim.
    1 like
  3. Bir faydalı kaynak daha metin düzenlemesi yaptım bilginize. Devamını bekliyoruz.
    1 like
  4. 2. Konunuz bu forum'da açtığınız ve ilki en az ilki kadar çok faydalı olduğu kanısındayız bizde. Bu ivmede bu alt yapıda devam edersek gelecekteki en detaylı Türkiye'de bulunan yaşam alanı formu olacağız. Bildiklerinizi tüm hobici ve bizlerle her daim paylaşmanız dileği ile. Konuyu biraz metin düzenlemesi yaptım okunması kolay ve şık olsun diye bilginize. Sizden ricam imzanızı lütfen düzenleyiniz daha sade daha şık bir anlatım kullanınız çok uzun imzalar forumda ki görselliğide bozmakta bilginize. Keyifli forumlar.
    1 like
  5. Gördüğüm en detaylı anlatım olmuş elinize sağlık bu foruma bayağı katkınız olacak anlaşılan.
    1 like
  6. Bende hem fikirim hocam seninle free feeding her canlı için olmasa da bir çok canşlı için ideal doğal ortamında ki avlanma taktiklerini gözlemlemek adına iyi seçim. Kendi canlınızın güncel ve yaşam alanıyla birlikte fotolarını koymanız mümkün müdür ? veya avlanırken video gibi Bizede güzel bir seyir zevki olur.
    1 like
  7. Hocam müthiş !!!!!!!!!!!!!!!!!! @forester elinize sağlık ben bu forumun Türkiyedeki en faydalı yaşam alanı forumu olacağı kanısındayım ama bu ve benzeri konular çokça çoğalmalı böylece o eski yemek kablarındaki akvaryumlardaki canlı bakımları tarihe karışıp böyle müthiş doğanın evlerimizdeki halini görebiliriz gerçekten çok güzel olmuş detaylı anlatmışsınız et obur bitkileride dahil etmeniz harika olmuş. Başlıca sorularım : 1- T8 Yeterli oluyor mu gerçekten yeni sistemler hep LED üstüne ? 2- Guzmania vivaryum ve paludaryumların vaz geçilmezi ama Türkiye'de tek türü var oda kocaman kırmızı açan halbuki çok daha güzel modelleri var dallarda yaşayabilen onlardan araştırdınız mı hiç bulabildiniz mi ? 3- Fan olmasa ne olur yani üstü exo terraları bilirsiniz o şekilde tel olsa elek teli gibi ggözenekli yeterli olmaz mı ? fan şart mı ? 4- İçinde canlı yok galiba ? varsa da ne var ? yoksada ne beslemeyi düşünürsünüz ? Kolay gelsin.
    1 like
  8. Merhaba arkadaşlar; Gün geçtikçe sektördeki yerimizi sağlamlaştırmak ve size daha hızlı,güven dolu aynı zamanda profesyonel hizmet vermek için çaba göstermekteyiz. Yeni aldığımız karar ile '' YABAN TV '' de TV reklamlarımızın yayınlaması için ilk adımları attık ve gerekli üzerimize düşen sorumlulukları tamamladık. Bugün Yaban TV belki yarın öbür gün otobüs,metro yada benzeri billboard 'da www.surungenpazari.com ve www.wildarium.com 'u görebilirsiniz. '' BİZ DAHA İYİSİNİ YAPANA KADAR ... EN İYİSİ BU ... ''
    1 like
  9. Bu güzel mesajınız için çok teşekkürler. Teşekkürler. Bizim bu girişimlerimiz devam ettikçe yukardakiler bir şekilde sesimizi duyacak ve gerekli gelişmeler olacaktır diye planlıyoruz.
    1 like
  10. Gerçekten harika bir video ancak bu canlılar bu ülkede yasak bu iş nasıl çözülecek ?
    1 like
  11. Merhabalar; Şimdide meyve sineği kültürü hazırlamayı anlatacağım umarım faydası dokunur. - Bardağın 1/3 kadar hazırladığımız mamayı ekliyoruz ( mümkünse yurt dışından hazır mama temin edin.) - 1/2 kadar Ro su ekliyoruz (normal şişe suyuda olur) - Plastik kaşık ile yavaşça karıştırıyoruz. - Yüzeye aktif maya ekliyoruz ve 20,50 adet kadar tahıl (çok fazla aktif maya eklemeyin.) - Kağıt malzeme dürüldükten sonra bardağa eklenir. - 50/100 adet kadar koloni yetişkin meyve sineği ekliyoruz kabımıza. - Kapta rakam yazar yere havalandırma yapmayı unutmayın pamuk koyabilirsiniz delip. - Kültür 10-15 günde hazır hale gelir ve binlerce meyve sineğiniz olacaktır. - 2 Haftada bir kültürlerinizi yeni kaplara alınız. - Bardaklarda hafif nemli olmalıdır çok az şekilde. - Sıcaklık önemli oda sıcaklığında olmalı kültürler.
    1 like