WILDARIUM'a HOŞ GELDİNİZ!

Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı egzotik canlı ve botanik alan tasarım mimarı olan wildarium'a hoş geldiniz. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

forester

Paludaryum kurulumum ve zaman içinde tecrübelerim

Herkese merhaba…

2015 yılı ağustos ayından bu güne aşağıda ilk kurulum fotoğraflarını gördüğünüz paludaryuma sahibim bu süre zarfında kurulum sonrası yaşadığım teknik sorunları  ve özellikle ülkemizde bulunabilen (benim Ankara’da ulaşabildiğim) ve paludaryum şartlarını uyum sağlayabilen bitkilerin gelişimlerini kendi tecrübelerime dayanarak anlatmaya çalışacağım.

Paludaryum kurmak isteyenlere yol gösterici olur sanırım.Siyah yazılar ilk kurulumda tanıtım için yazdığım yazılar, kırmızılar ise arada geçen zamandaki görüşlerimdir.

Tank: 70x35x25 standart akvaryum, Dik pozisyonda duruyor, öne 25 cm yükseliğinde cam takıldı. ( boyutlarım özellikle önden görünen en olarak çok dar, o zamanın şartlarında bunu sokabilmiştik eve !!! şimdi 60x60x45 veya 60x90x45 oranlarının daha uygun olacağını düşünüyorum. Su kısmı ile kara kısmının ölçeği görsellik açısından önemli 1/3 su 2/3 kara ölçeği en uygun kombinasyon bence )

Sürgülü sistem kaydırmalı tek parça ön kapak (camı delmek zor geldiğinden böyle yapmıştım, istediğim ölçülerde cama cam menteşede bulamadım. Tek parça cam olması dolayısıyla arada küçük bir boşluk oluyor. Önceleri korkmuştum nem sorunu yaşarmıyım diye ancak bu durumun havalandırma açısından olumlu olduğu kanaatindeyim)

Su Miktarı : Yaklaşık 20 lt (su miktarım oran ve görüntü olarak yeterli gelse de istediğim balık türlerini kaldıracak hacimde değil, üstteki ölçülerde sanırım 50 lt yi geçer ve daha uygun olur.

Şelaleye su devirdaimi taşın arkasına saklı iç filtre kafa motoru ile sağlanıyor. ( motoru saklamak görüntü açısından güzel, temizlik açısından zorlayıcı oldu.su devir daim aşamasında alt kısma çok fazla miktarda toprak ve artık taşıyor bu sebeple motoru sık sık temizlemek gerekiyor. Bu anlamda takıp çıkartma için bir sistem yapılması gerekli, su çizgisini üstünden arka camı delip dış filtre kullanmak Görüntü/Temizlik ve Kullanım açısından daha mantıklı)

Arkaplan tamamen siyah strafor üzerinde herhangi bir kaplama yok. Daha önce yaptığım derz dolgu kaplamalı paludaryumda çatlama sorunları yaşadığım ve paludaryumu bitki kaplama ağırlıklı düşündüğüm için böyle yaptım.   (bu bilinçli bir tercihti hiç sorun yaşamadım, bitki yoğun olduğu için strafor görünmemekte,  sadece kat kat straforları güzel yapıştırmamışım aradan su kaçışı oluyor, dere kısmına kaplama veya iyi yapıştırma yapabilirmişim)

Işıklandırma: 1 adet T8 grolight, 1adet T8 beyaz, 2 adet Led ampul (üst kısımda özel kapak içinde)/(şu anda 30 w led + 3 w uv + su kısımı için için 5630 Barled, Boyutlarım sebebiyle grolux floyu verimli kullanamadım ama kullanmak isterdim. Zamanla 30 w slim  led projektöre döndüm, daha kompakt ve etkili, tepeden su kısmına etkili ışık geçirmekte zorlandım, mercekli led bağladım bir ara ancak ışığa doğru hızla büyüyen bitkiler araya girip ışığı kesti bende su çizgisine  bar led takviyesi yaptım. Daha profesyonel sistemlerle bitkilerde farklar yaratılabilir, ışıklandırma maddi imkan meselesi, ışık fazla veya az olunca bitkiler ışığa uzuyor veya genişlemeye geçiyorlar, ben boyutlarım sebebiyle bunu istemiyordum.  Yerlerinde mutlu olsunlar yeter  

Havalandırma: 1 adet 5v pc fanı günde 4 defa 15 dk çalışıyor (üst kısımda özel kapak içinde)( zaman içinde 1 defaya indirdim sebebi de ön kapak camı sürgülü olduğu için bir miktar boşluk var buda havalandırmaya gereksinimi azalttı.

Sulama : Günde 2 defa 1/2 dakika 2 adet sisleme nozülden otomatik yağmur suyu spreyleme

(üst kısımda özel kapak içinde) olabilecek en uygun fiyatlı yağmurlama sistemi Tofaş silecek suyu motoruna bağlı iki adet sisleme nozülü var damlacık boyutum biraz iri daha ince olsa iyi olabilirdi. Ama bu durumda  yağmur efekti yaratıyor. Su kısmımda bir gider olmadığı için iki kere az miktarlı taşma yaşadım. Mobilya hafif kabardı .Motorun şelaleye çektiği suyu durunca salmasından kaynaklıydı. Artık su seviyesi ayarını biliyorum.)

Sisleme Ultrasonik nem makinası ile günde 15 dakika (başlarda sürekli kullandım, görselliği çok güzel, mobilyanın altından kalın hortumla en üstten buhar verildi. Hortumun kıvrım yerlerinde su birikmesi oluyor buhar akışını kesebiliyor. Dikkatli olmak gerek .

Canlılar: Hayaller Bişir/ gerçekler Betta (daha ilk kurarken aklımdaki  balık senegal bişiriydi çünkü suyun büyük bir bölümü karanlıkta kalıyor. Bu balıkta görmediği için çok uygundu, ancak malum su miktarım çok azdı.  Hızlı büyüyen bir balık diye araştırmıştım(aslında çokta hızlı büyümüyormuş) yine de eziyet etmek istemedim. (Petshopta benim hacmimde 10 tanesi bir arada yaşıyorlar):mellow:

İlk bettamı uzun süre yaşattım. Şelaleye su taşıyan hortumun arasından girip sıkışarak ölmüştü arkada, ondan sonra bu kısmı dikkatlice kapattım. İkinci bettam hala yaşıyor. Motor bazı alanlarda bettayı rahatsız edecek kadar Hızlı olsa da saklanma alanları olduğu için sorun yaşamıyor. Bir ara oğlumun iki adet japonunu atmıştık onlarda çok sevmişti bütün su üstü bitkilerimi yediler o ayrı konu)

İlk kurulumda 5 adet elma salyangozum vardı.( İnanılmaz sevdiler defalarca yavru aldım. Bir ara yan cam tamamen salyangoz yumurtası ile doluydu. zamanla azalttım.)

Bitkiler: Anubias barteri ( rizomları su içinde yaprakların yarısı su dışında çok iyi uyum sağlayıp büyüdüler (az ışık almalarına rağmen su altı yaprakları yosun tutuyor, arada çıkartıp temizlemek gerekiyor.)

Hydrocotyle leucocephala (Hem sucul hem de karasal ortamda kullanıldı) Paludaryum için inanılmaz güzel bir bitki kısa sürede adapte olup hızla büyüyor.sık sık budama istiyor, 15 günlük yaz tatilinde bütün her yeri sarıp dışarı taşmıştı)

Hydrocotyle Tripartita – Sp. Japan (leucocephala nın yaprak boyutunun  büyük olması sebebiyle bunu ekledim aynı gelişimi alırsam zamanla buna döneceğim)

Java moss (Su altındaki taşa sarma amacım vardı, ancak istediğim gelişmeyi gösteremedi ışıksızlıktan )

Vesicularia montagnei (Christmas Moss) (su kara birleşimini çok güzel sardı, emerse çıkmakta zorlanıyor)

Java fern (Su ile kara birleşiminde, emers ortama beklediğim kadar iyi adapte olamadı, gerilemedi ama çoğalmadı da  )

Lemna minör (pistia daha uygun  su mercimeğinin görüntüsünü çok sevmeme rağmen ölünce sararan ve arsız bir tür)

Pistia stratiotes (Kontrolu kolay bir su üstü bitkisi zaman zaman uzun kök oluşumu ile su altı görüntüsü çok güzel oluyor)

Cyprus alternifolius (uzaması ve boyutları sebebiyle çıkarıldı. Üstü açık olmayan sistemlerde kullanılmasını tavsiye etmem.)

Nepenthes ventrata (Etobur bitki, kırmızı sürahi kapanları bu bitkiye ait) kapalı alanda ve led ışıkla yeni çıkan sürahilerin boyu küçüldü. Paludaryumu kurma amacımdı, nemi bulunca hızla büyüdü. İki kere budadım. Bir keredeana bitkiyi tamamen çıkartıp yavruları bıraktım)

Nepenthes tobiaca (Etobur bitki, Alt tarafta küçük olan yeni dal ve s,ürahi oluşturmaya başladı) (Gelişimi iyi idi küçük boyutu sebebiyle uygundu ancak çoğaltmak amacıyla paludaryumdan çıkartıldı)

Guzmania lingulata (kapalı ortamda çiçek açtıramadım ama çoğaltmayı başardım vazgeçilmezlerimden)

Tillandsia cynea (kapalı ortamda çiçek açtıramadım)

Helxine soleirolii (arap saçı) hızlı ve kontrolsüz yayılıyor, sürekli budama istemekte ,yakın zamanda bunun yerine cuba bitkisine geçtim daha uygun ve benzer görünüşte)

Moss (3 farklı çeşit kara yosunu, 1 adette sucul yosun )( kara yosunları görsellik olarak çok yakışmakla birlikte, sabit sıcaklık sebebiyle dormancy girmemekten belli bir süre sonra kararıyorlar)uyum sağlatabildiğim 2 tür oldu)

Fern Eğrelti (2 adet farklı tür yabani eğreltiyi adapte edebildim Adiantum raddianum görüntüsünü çok sevdiğim bir tür, ve yeni keşfettiğim küçük bir eğrelti)

lichenes 2 farklı tür liken (gelişimleri iç acıcı değil hızla karardılar)

(Bitkiler konusunda geçen zaman zarfında genel olarak küçülmeye gittim diyebilirim. Daha küçük yapraklıları, daha az yayılanları gibi , isteyipte bulamadığım bitkiler oldu ficus pimula ve mini orkideler gibi zamanla bulursam eklerim)

 şimdilik bu kadar...

Teşekkürler... :)

b.jpg

IMG_2850.jpg

IMG_2861.jpg7_3.jpg

 

Fotoğraf yüklemek ile sorun yaşıyorum, çözülürse daha yükleyebilrim..

 

Wildarium, Jayakari, blue80s ve 1 diğer bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Hocam müthiş !!!!!!!!!!!!!!!!!! @forester elinize sağlık ben bu forumun Türkiyedeki en faydalı yaşam alanı forumu olacağı kanısındayım ama bu ve benzeri konular çokça çoğalmalı böylece o eski yemek kablarındaki akvaryumlardaki canlı bakımları tarihe karışıp böyle müthiş doğanın evlerimizdeki halini görebiliriz gerçekten çok güzel olmuş detaylı anlatmışsınız et obur bitkileride dahil etmeniz harika olmuş.

Başlıca sorularım :

1- T8 Yeterli oluyor mu gerçekten yeni sistemler hep LED üstüne ?

2- Guzmania vivaryum ve paludaryumların vaz geçilmezi ama Türkiye'de tek türü var oda kocaman kırmızı açan halbuki çok daha güzel modelleri var dallarda yaşayabilen onlardan araştırdınız mı hiç bulabildiniz mi ?

3- Fan olmasa ne olur yani üstü exo terraları bilirsiniz o şekilde tel olsa elek teli gibi ggözenekli yeterli olmaz mı ? fan şart mı ?

4- İçinde canlı yok galiba ? varsa da ne var ? yoksada ne beslemeyi düşünürsünüz ?

Kolay gelsin. ^_^

zgn bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, Wildarium yazdı:

Harika bir paylaşıma imza atmışsınız teşekkürler. Ne gibi bir sorun yaşıyorsunuz yardımcı olmaya çalışalım ?

Teşekkürler..

Hata verdi yüklemek isterken boyutlarıda küçük aslında fotoğrafların 2-3 denemeden sonra bunları yükleyebildim .  Daha fAzla ekletmedi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

ya gerçekten mükemmel olmuş. Türkiye de bunları yapabilen insanların olması çok hoş ve güzel... Ellerinize akıttığınız terlere sağlık... süper gözüküyor.

Bunun içinde 5-6 tane Kırmızı gözlü ağaç kurbağası hayal etmedim değil :) canlılar da çok mutlu olurdu , sizde daha da güzel bir görüntüye...

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş
22 saat önce, srpennywise yazdı:

ya gerçekten mükemmel olmuş. Türkiye de bunları yapabilen insanların olması çok hoş ve güzel... Ellerinize akıttığınız terlere sağlık... süper gözüküyor.

Bunun içinde 5-6 tane Kırmızı gözlü ağaç kurbağası hayal etmedim değil :) canlılar da çok mutlu olurdu , sizde daha da güzel bir görüntüye...

Teşekkürler... Memlekette kırmızı gözlü olmasa da yerli yeşil ağaç kurbalarından bulmuştum bir çift ama kıyıp getiremedim beslemesi sorun olur diye,

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş
‎04‎.‎04‎.‎2017 - 17:40, blue80s yazdı:

Hocam müthiş !!!!!!!!!!!!!!!!!! @forester elinize sağlık ben bu forumun Türkiyedeki en faydalı yaşam alanı forumu olacağı kanısındayım ama bu ve benzeri konular çokça çoğalmalı böylece o eski yemek kablarındaki akvaryumlardaki canlı bakımları tarihe karışıp böyle müthiş doğanın evlerimizdeki halini görebiliriz gerçekten çok güzel olmuş detaylı anlatmışsınız et obur bitkileride dahil etmeniz harika olmuş.

Başlıca sorularım :

1- T8 Yeterli oluyor mu gerçekten yeni sistemler hep LED üstüne ?

2- Guzmania vivaryum ve paludaryumların vaz geçilmezi ama Türkiye'de tek türü var oda kocaman kırmızı açan halbuki çok daha güzel modelleri var dallarda yaşayabilen onlardan araştırdınız mı hiç bulabildiniz mi ?

3- Fan olmasa ne olur yani üstü exo terraları bilirsiniz o şekilde tel olsa elek teli gibi ggözenekli yeterli olmaz mı ? fan şart mı ?

4- İçinde canlı yok galiba ? varsa da ne var ? yoksada ne beslemeyi düşünürsünüz ?

Kolay gelsin. ^_^

Teşekkürler soruları bir kaç gün önce  telefondan yanıtlamıştım aslında ama bilgisayardan  göremiyorum. Tekrar yazıyım ...

1 bende grolüx T8 ile başladım ama boyutları sebebiyle led'e döndüm. led daha kompakt ve kullanışlı

2 çok çeşitli küçük bıoyutlu epifit türleri var ama bulması çok zor, olanlarda genelde büyük türler. hava bitkilerine bakabilirsiniz onlar bulunabiliyor. ben eklemiştim bir ara amam yağmurlamanın altına denk geldiği için çürüdü

3 Bitki sağlığı için hava sirkülasyonu dolayısıyla fan gerekli mümkünse kullanın, durgun hava bitkilerde mantara yol açıyor

4 karasal alanda yok bir ara dart froglara niyetlenmiştim ama bakım sorunları özellikle canlı yem nedeniyle cesaret edemedim.

blue80s bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Çok güzeller gerçekten elinize sağlık. Ben çok seviyorum paladaryumları ama bitki konusunda çok bilgim olmadığı için bulaşamadım şuana kadar :)

Tabi bir de gerçekten zaman ayırmak gerekiyor. O zamanı da ancak canlılara ayırabiliyorum. Bu sebeple teraryumlarda genelde yapay bitkiler ile geçiştiriyorum :)

Wildarium bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş
‎09‎.‎04‎.‎2017 - 01:20, CyBeRr yazdı:

Çok güzeller gerçekten elinize sağlık. Ben çok seviyorum paladaryumları ama bitki konusunda çok bilgim olmadığı için bulaşamadım şuana kadar :)

Tabi bir de gerçekten zaman ayırmak gerekiyor. O zamanı da ancak canlılara ayırabiliyorum. Bu sebeple teraryumlarda genelde yapay bitkiler ile geçiştiriyorum :)

ilerleyen zamanlarda kullanılabilecek bitkilerle ilgili geniş bilgiler vermek gibi bir planım var zaman ayırabilirsem...

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş
‎09‎.‎04‎.‎2017 - 01:20, CyBeRr yazdı:

Çok güzeller gerçekten elinize sağlık. Ben çok seviyorum paladaryumları ama bitki konusunda çok bilgim olmadığı için bulaşamadım şuana kadar :)

Tabi bir de gerçekten zaman ayırmak gerekiyor. O zamanı da ancak canlılara ayırabiliyorum. Bu sebeple teraryumlarda genelde yapay bitkiler ile geçiştiriyorum :)

ilerleyen zamanlarda kullanılabilecek bitkilerle ilgili geniş bilgiler vermek gibi bir planım var zaman ayırabilirsem...

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Vay vay vay hocam ormanı kurmuşsun oraya yahu B) harika valla beta'da ççok güzel . O türler tek başına yaşıyor değil mi ? 2. bi erkek olunca sorun oluyor diye biliyorum ?

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.


Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.


Giriş Yap