WILDARIUM'a HOŞ GELDİNİZ!

Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı egzotik canlı ve botanik alan tasarım mimarı olan wildarium'a hoş geldiniz. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

LEOPARD GECKO ÜRETİMİ

Leopard gecko yetiştirmek ve üretmek aslında çok zor bir iş değildir. ilk denemede bile gerekli koşulları sağladığınız sürece verimli bir şekilde yavru alabilirsiniz. Bunun en büyük kurallarından biri sağlıklı ve damızlık bir erkek ve dişi leopard geckoya sahip olmanızdır.

 CİNSİYET AYRIMI

 

 

aLE295.jpg

 

Leopard geckolarda cinsiyet farkı gözle görülür şekildedir. Canlının göbek kısmında arka bacakların ve kuyruğun birleştiği yerde ‘’ V ‘’ şekline sahip bir dizi gözenek vardır. Erkekler büyük gözeneklere sahiptirler ve dişiler ise kolayca görülmeyecek küçük gözeneklere sahiptirler.

ÇİFTLEŞME ÇAĞI

 

 

YDbrnl.jpg

 

Leopard cinsi geckolar hızla büyür ve yaklaşık bir yılda olgunlaşırlar. Erkekler dişilere göre çok daha çabuk çiftleşmeye hazır olacaklardır. Sağlıklı bir yavru alabilmek için en uygunu canlı minimum 2 yakışında olmalıdır. Yumurtaları geniş olduğu için yumurta dökmek genç bir dişi için zor olabilir ve buda dişinin büyümesine zarar verebilir.

 

ÇİFTLEŞME VE YUMURTA DÖKME

 

 

DPJ4z6.jpg

 

Doğada çoğu çiftleşme ve yumurta dökme kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında gerçekleşir. Çiftleşme esnasında erkek dişinin boynunun üst kısmını ısıracaktır bu sadece bir çiftleşme ritüelidir.

 

 

m3L1O1.jpg

 

Yumurtaların geliştiğini dişide rahat bir şekilde farkedersiniz. Dişi zamanla kilo alacaktır. Yumurtalar hazır olduğunda dişi yumurtalar için bir çukur açar ve yumurtaları bu çukura döşemeye başlar. Yumurtaları anne altında bırakacaksanız hiç dokunmamanızı tavsiye ederim. Yerlerini değiştirmemeyede özen gösterin.

 

KULUÇKA ORTAMI

 

 

8M1DqQ.jpg

 

Leopard gecko yumurtaları çok sert değildir. ve sürekli büyümeye ve genişlemye devam eder. Bu sebeple kuluçka ortamı ve ortamın nemini kontrol etmeniz gerekecektir.

 

Yumurtaları 5-6 camlik bir kapa yerleştirin. Hava sirkülasyonu için kapa birkaç ufak delik açmanızda fayda olacaktır. Zemin olarak yumurtaların altına kum , vermikülit, veya turba yosunu kullanabilirsiniz. Nemi kontrol edebilmek için en uygun olanı vermikülit tir. Ortam ıslak değilde nemli olmalıdır. Aşırı nem küflenmeye aşırı kuruluk ise yumurtanın çatlayıp bozulmasına sebep olacaktır. Kuluçka süresince  ortam kuruyorsa sadece birkaç damla su nem için yeterli olacaktır.

 

En iyi yavru alma yöntemi kuluçka makinası kullanmaktır. Kuluçka makinaları sıcaklığı tutarlı bir seviyede tuttuğu için yavru alma oranı daha da artacaktır.

 

Kuluçka dönemindeki ortamın sıcaklığı doğacak yavruların cinsiyetinide belirler. Sıcak bir kuluçka ortamındaki yumurtalarda erkek yavruların sayısı daha fazla olacaktır.

 

Kuluçka süresince sıcaklığınızı 25 °C ile 35 °C arasında tutmaya mutlaka önem gösterin. 25 derece ile 26 derece arası sıcaklıkta çoğunlukla dişi gecko çıkacaktır. 31 derece ile 33  derece arası sıcaklıkta ise çoğunlukla erkek gecko çıkacaktır.

 

Sıcaklığa bağlı olarak yumurtalar 6 ile 12 hafta içinde kırılmaya başlayacaktır. Yüksek sıcaklıkta yumurtalar daha erken kırılmaya başlayacaktır.

 

BOŞ YUMURTA

 

 

NpEra5.jpg

 

Leopard gecko yumurtaları boş olabilir. Genç bir dişinin boş yumurta bırakması sıkça görülebilen bir durumdur. Bazendişi geckolar çiftleşmeden de yumurta dökebilirler. Yumurtalar boş ise birkaç hafta içinde mantarlaşmaya başlayacaktır.

Leopard gecko üretiminde bu tip kurallara uyulduğu taktirde verimli bir şekilde yavru alabilirsiniz. 

kbvn4A.jpg

 

 

livesgeckos ve blue80s bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben şöyle bir şey duymuştum ufaklık dönemlerindeki geckolar hatta tüm sürüngenler gerekli kalsiyum yüklemesi yapılmassa büyüdüklerinde yavru alınması imkansız diye ?
Nedir bunun açıklaması ? gerçekten çok yazı okumuuştum canlılarım sağlıklı ama yavru alamıyorum diye bundan sebep mi ?

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş
18.03.2017 - 16:20, blue80s yazdı:

İşte tam aradığım konu hocammmmm valla yazacağınız konuları 4 gözle bekliyorum :lol:

 

18.03.2017 - 18:12, blue80s yazdı:

Ben şöyle bir şey duymuştum ufaklık dönemlerindeki geckolar hatta tüm sürüngenler gerekli kalsiyum yüklemesi yapılmassa büyüdüklerinde yavru alınması imkansız diye ?
Nedir bunun açıklaması ? gerçekten çok yazı okumuuştum canlılarım sağlıklı ama yavru alamıyorum diye bundan sebep mi ?

Konuyu beğendiğinize sevindim .:) Sadece geckolar için değil neredeyse tüm sürüngenler için için kalsiyum desteği önemlidir. tüm canlılarda olduğu gibi geckolardada yeterli ve sağlıklı bir beslenme ve büyüme şartları karşılanmazsa o canlının yaşam süresinin kısa olacağı gibi verimliliğide az olacaktır. yukarıda belirttiğim boş yumurta dökme nin en büyük sebeplerinden biride kalsiyum eksikliğidir. bu nedenle yavru canlıların beslenmesinde genellikle yiyecekler kalsiym tozuna batırılmaktadır.

Wildarium ve livesgeckos bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş
18.03.2017 - 18:03, livesgeckos yazdı:

Harika bir yazı olmuş kızımın yanına bir kaç güne erkeği geliyor . Formlarını yükseltip üretim denemek istiyordum gayet açıkça yazılmış . Teşekkürler

Alacağınız erkek ile çiftleştirmeden önce eş tutmalarını gözlemleyin. yani birbirlerini tanımaları ve sevmeleri (sevmeyedebilirler) için mutlaka zaman bırakın. ve alacağınız erkek mümkün oldukça kızınızla aynı yaşta ve ölçü olarak vücutlarının aynı olmasına dikkat ediniz. şimdiden hayırlı olsun. gelişmelerden haberdar ederseniz seviniriz. :D

blue80s ve Wildarium bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.


Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.


Giriş Yap