WILDARIUM'a HOŞ GELDİNİZ!

Türkiye'nin ilk ve tek en kapsamlı egzotik canlı ve botanik alan tasarım mimarı olan wildarium'a hoş geldiniz. Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt olduktan sonra giriş yaptığınızda, kendi içeriğinizi göndererek veya mevcut içeriklere cevap göndererek bu platforma katkıda buluna bileceksin. Profilini özelleştirebilir, ödül puanlarınızı içerik yazarak toplayabilirsiniz, diğer üyelerle kendi özel gelen kutunuz üzerinden iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz! Bu mesaj, oturum açtıktan sonra kaldırılacaktır.

Babasultan

Panter Bukalemunu (Furcifer Pardalis)

PANTER BUKALEMUNU

(FURCİFER PARDALİS)

Mozd2M.jpg

Dağılım: Madagaskar’ın doğu ve kuzey kesimleri

Yetişkin Uzunluğu: erkek 50 cm dişi 35 cm

Yaşam süresi: 5 – 7 yıl

Yaşam Alanları: Tropikal ormanların kapladığı alanlardaki küçük ağaçların yapraklarında yaygın olarak bulunurlar.

9g6mAZ.jpg

Panter bukalemunu tüm bukalemun türlerinden en renklisidir. Erkekleri dişilerine göre daha renkli olur. Parlak mavi ve yeşil renklerde, bazen de sarı, pembe, turuncu ve parlak kırmızı renkler taşır. Gözleri konik şeklindedir ve birbirinden bağımsız bir şekilde hareket edebilmektedir. Bu da demek oluyor ki canlı aynı anda iki farklı yerdeki nesneleri aynı anda görebilmektedirler.

Teraryum

Bukalemunların dikey olarak tırmanabilmeleri için genişten daha uzun bir teraryuma ihtiyaçları vardır.

Küçükler için ideal teraryum boyları: 35x35x80 cm

Yetişkin dişi için ideal teraryum boyları: 45x45x90cm

Yetişkin erkek için ideal teraryum boyları: 60x60x120cm olmalıdır.

Teraryumda mutlaka havalandırma delikleri olması gerekir aksi taktirde hava eksikliğinden bakterilerin çoğalması görülür ve muhtemelen solunum hastalığına sebep olur.

Renk skalası

OVWolA.jpg

Sarı: Öfke ve saldırganlık belritir

Mavi: Dikkat çekme ve başkasını etkilemeye çalıştığını gösterir

Yeşil: Sakin ve rahat olduğu anlamına gelir

Açık renkler: Çiftleşme niyetini gösterir

Kahverengi ve Siyah çizgiler: (Dişilerde) Yumurta taşıdığını gösterir

Taban Malzemesi

Bukalemun teraryumlarında taban malzemesi olarak taneli (malç, toprak vs.) kullanılmamalıdır. Bukalemunları genellikle zemine zaman geçirmezler fakat her ihtimale karşı beslenme esnasında tanelerin diline yapışmaması için taneli zemin kullanılmamalıdır.

Dekor

g2NO0Z.jpg

Dekor olarak seçeceğiniz malzemelere dikkat etmeniz gerekir yerleştirdiğiniz dekorlar iyi sabitlenmelidir aksi taktirde dekorun dile yapışması halinde beslenirse zarar görebilir. Dekor olarak dallara ve tırmanabilecekleri alanlara çoğunluk gösteriniz.

Su

Bukalemunlar bir su birikintisinden ziyade bitkilerin üzerindeki damla halindeki suları tercih ederler. Bu sebeple teraryumunuzda olması gerekenlerden biri su damlatma sistemleridir. Bunları hazır bir şekilde satın alabilir veya kendinizde tasarlayabilirsiniz. Damlatma sistemi teraryumun üstüne yerleştirilmelidir. Böylece su damlacıklar halinde bitkilerin yapraklarında birikir.

Isı Nem Ve Işık

Sıcaklık bukalemunlar için önemli bir faktördür.

Küçükler için ideal sıcaklık: 26°C - 29°C

Yetişkin erkekler için ideal sıcaklık: 32°C - 35°C

Yetişkin dişiler için ideal sıcaklık: 26°C - 29°C olmalıdır.

Isıyı sağlamak için en iyi yol termostatlı ısıtma kayalardır. Sıcaklıklar gece 10-12 °C düşürülebilir.

Bu canlının başarılı bir şekilde beslenmesinde en önemli faktörlerden biri de nem gereksinimidir. Suudi Arabistan da yağışlar az olmakla birlikte bukalemunlar, böceklerin zamanlarının çoğunu su deliklerinin ve havuzların çevresinde geçirdiği yerleri tercih ediyorlar. Bu nedenle teraryumun günde birkaç kez hafifçe kurutulmas teraryumun ıslanmamasına dikkat edilmesine önem gösterilmelidir. Nem oran % 50 -60 oranında tutulmalıdır. Nemi damlatma sistemi ile birlikte canlı bitkilerle de sağlayabilirsiniz.

UVB aydınlatması bu canlılar için gereklidir. Yaz aylarında günde 12 saat kışın ise günde 8 saat boyunca UVB ışığına maruz kalmaları gerekir. UVB ışıkları teraryumun üstünde ve aşağıya doğru ışık saçacak şekilde sabitlenmelidir. UVB ışığı ciltte D3 vitamininin sentezlenmesine ve diyetteki kalsiyumun emilmesini kolaylaştırır. Bir UVB ampulü sadece 6-8 ay UVB ışınları yayabilirler. Bu nedenle yılda en az 2 defa değiştirilmelidir.

Beslenme

g2NOp0.jpg

Canlı yiyeceklere erişebildiğiniz sürece bukalemun beslenmesi nispeten kolaydır. Sunulabilecek gıdalar kriket, çekirge, unkurdu, güve, solucan, sinek, ipek böceği, pinky, vs. Bunların dışında ek gıda olarak Havuç, tatlı patates, brokoli, ıspanak, portakal, tahıllar, vs. gibi yemlerle de beslenebilir.

Yeni doğanlar: günde birkaç kez yiyebilecekleri kadar çok küçük cırcır böceği

3-6 aylık çocuklar: günlük 10-12 küçük cırcır böceği

6-12 aylık çocuklar: 10-12 orta boy cırcır böceği

12 aydan büyük yetişkinler: 7-10 büyük boy cırcır böceği şeklinde beslenebilir.

Özellikle damızlık dişilerin sağlıklı ve çeşitli beslenmeleri çok önemlidir. Kolayca kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan metabolik kemik hastalıklarından muzdarip olabilirler. Diyetlerine gerekirse kalsiyum ve vitamin tozu ekleyebilirsiniz.

Üreme

Dişiler bütün ömürleri boyunca 5-8 defa yumurtlayabilirler ve son yumurtlamadan sonra 2-3 yıl içinde ölürler. Üreme periyotları genellikle ocak ve mayıs aylarında olur. Erkek bukalemunları çiftleşmek istediklerinde başlarını yukarı ve aşağı doğru yan yana dönerler. Bu bir nevi çiftleşme dansıdır. Her defasında dişi 10-40 arası yumurta bırakır. Çiftleşmeden 3 ile 6 hafta sonra (beslenme kalitesine göre değişir) yumurtalarını döker ve yumurtadan yaklaşık 240 gün sonra çıkmaya başlarlar. Bir bebek panterin üreme yeteneğini kazanabilmesi için en az 7 ay beklemesi gerkmektedir.

1 Teraryum 2 Bukalemun

qjgGpZ.jpg

İki yetişkin erkek aynı teraryumda beslenilmez zira kısa bir süre sonra keskin tıslamalar ve göz alıcı renklerin gözlerinizi kamaştıracağını görebilirsiniz. Fakat dişilerde durum böyle değildir iki dişi yeterli büyüklükteki bir teraryumda rahatça beslenebilir. Ve ayrıca bu durum dişi erkek fark etmeksizin yavrular içinde geçerlidir.

Deri Dökme

Deri dökme zamanlarında Teraryumun nem oranını arttırmanız canlının daha rahat ve daha az stresler derisini değiştirmeye olanak sağlar.

Panter bukalemunu için gerekli olan tüm ihtiyaçlarınızı surungenpazari.com'da rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kaynak;

http://www.animalspot.net/panther-chameleon.html

blue80s bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte aradığım konu çok teşekkürler yönetici bayağı faydalı oldu bu bukalemun yavru alma üzerine konular gelecek mi ?

 

Öncelikle yayını beğendiğiniz için teşekkkür ederim. Bukalemun üretimi için elbette bir yayınımız olacak fakat biraz süre alabilir. Genel anlamıyla öncelikle canlılar, beslenme şekilleri gibi konulara ağırlık vereceğiz ki bu arada daha faydalı gerçek kısa ve öz bir şekilde üremelerle ilgili kaliteli yayınlar yapmak için derin araştırmalar yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda da üretimleri için yayınlar yapmaya başlayacağız. Takipte kalın  :)  :)

blue80s bunu beğendi

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.


Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.


Giriş Yap